strukovni medicinski radiolog

Струковни медицински радиолог

Струковни медицински радиолог 

Код великог броја дијагностичких процедура струковни медицински радиолог је равноправан члан тима заједно са лекарем дијагностичарем, али и другим специјалистима, као нпр. кардиолозима, неурохирурзима, уролозима и др. Без овог стручњака не би се могле изводити разне дијагностичке и терапеутске интервентне радиолошке методе, почев од коронарографија и разних других ангиографија, па све до дилатација, емболизација, уградње разних стентова и сл. Овај стручњак је оспособњен и за рад на савременим радиолошким дијагностичким апаратима, од копјутеризованог томографа, преко апарата за магнетну резонанцу и апарата за ултразвучну дијагностику.

strukovni medicinski radiolog

Запошљавање:

По завршетку студија струковни медицински радиолог може се запослити у:

  • дијагностичким службама домова здравља
  • дијагностичким службама општих болница
  • дијагностичким службама здравствених и клиничких центара
  • радиолошким институтима

Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм првог нивоа студија

*часови су исказани на недељном нивоу, настава се изводи 15 недеља у семестру

Стандард 1: Структура студијског програма

Студијски програм основних струковних студија Струковни медицински радиолог, конципиран је тако, да стучњаци који га савладају у току три године, односно шест семестара, остваре 180 ЕСПБ бодова, могу самостално да изводе велики број дијагностичких радиолошких метода и поступака, да врше разна снимања, обраду рендгенске слике, како на филму тако и на рачунару. Након завршетка студијског програма и положеног завршног испита стиче се звање ,,Струковни медицински радиолог “.

Стандард 2: Сврха студијског програма

Сврха струковног студијског програма струковни медицински радиолог је образовање стручног кадра, имајући у виду нове приступе здрављу и здравственој политици који се заснивају на савременој радиолошкој дијагностици и лечењу.

Стандард 3: Циљеви студијског програма

Студијски програм струковни медицински радиолог има основни циљ да студентима пружи могућност стицања већих сазнања и савладавање вештина из области радиологије.

Стандард 4: Компетенције дипломираних студената

Стечена знања и вештине по завршетку студија студента чине компетентним да пружа услуге пацијентима кроз примену свих радиолошких дијагностичких процедура и код пацијената свих старосних доби, од најмлађих-деце до старих особа поштујући све специфичности рада. 

Стандард 5: Курикулум

Наставни план и програм се остварује у трајању од шест семестара, односно три године и конципиран је тако да садржи обавезне и изборне предмете чија је бодовна вредност исказана у складу са ЕСПБ. Курикулум овог студијског програма садржи 30 предмета од којих је 20 обавезних. Студенти су у прилици да бирају 5 од 10 изборних предмета чиме остварују 20% од укупног броја ЕСПБ.